2014 wunderbaum
 
ARTIKLER   GALLERIER   BLADENE   KALENDER   LINKS  

BLOGS:   ANTAGONISTEN   BLOGGAH   ISKLIG BLOG   RAMOICAMO  
ANTAGONISTEN
BLOGGAH
ANDEN
ISKLIG BLOG
RAMOICAMO
ANDEN
29.01.2015 / 10 års magasinhistorie i en billedtekst

I november udkom bogen Dansk Skateboarding, og det gik ikke stille for sig. Flere landsdækkende medier fortalte om det spændende projekt, og bagmændene, Henrik Edelbo, Rasmus Folehave Hansen og Jacob Birch, var i flere studier for at fortælle om deres projekt. Som den mediestorforbruger, jeg er, fulgte jeg med i det hele. Undervejs fik Henrik Edelbo forklaret, at han kendte det meste af den danske skatescene, fordi han blandt andet havde været redaktør på "et dansk skateboardmagasin". Den formulering bed jeg mærke i. Hvis jeg selv havde siddet i landsdækkende radio og fortalt om et blad, jeg havde været redaktør for, ville jeg have nævnt det med navn. Men det kunne selvfølgelig være en smutter, tænkte jeg.

Da jeg endelig fik købt mig et eksemplar af bogen i december, kastede jeg mig straks ud i den første læsning af den. Jeg var mest spændt på at se den tid, jeg selv har oplevet, gengivet, så derfor læste jeg først om 90'erne og 00'erne. Herfra ville jeg have gået videre til 10'erne, men dem og resten af bogen har jeg endnu til gode. Da jeg nåede side 240, kunne jeg ikke tro, hvad jeg læste. Wunderbaums historie var kogt ned til en billedtekst på godt fire korte linjer. Og sjældent har jeg set så mange fejl på så lidt plads.

Teksten lyder: "Magasinet Wunderbaum blev søsat i 2004 af Thomas Elmkær, Henrik Edelbo, Kim Syberg og Søren Enevoldsen. Her i 2014 er Wunderbaum det eneste danske skateboardmagasin og udgives nu af Morten Westh, Nis Andersen og Emil Hvilsom."

Lad mig indlede med en punktopstilling:

1) Thomas' efternavn er Elmkjær.

2) Magasinets bærende kræfter gennem de seneste år er helt udeladt. Det havde blandt andre været meget oplagt at nævne Frederik Bengtsson (anmelder, brevkasseredaktør, webredaktør med videre), Bjarke Hansen (korrekturlæser), Morten Bender Adamsen (grafiker), Thomas Damgaard (fotograf), Teit Andersen (annoncesælger) og mig selv (brevkasseredaktør, tidligere redaktør på både blad og nærværende hjemmeside).

I denne ufuldstændige gennemgang får jeg selv svært ved at begrænse uddelingen af titler. De, der engagerer sig, har sjældent holdt sig tilbage fra at bidrage til det, der nu skulle bidrages til. Det er den holdånd og det gå-på-mod, der gør det fedt at være med i redaktionen og svært at nedprioritere Wunderbaum, efterhånden som andre forpligtelser kræver mere af ens tid.

3)
Wunderbaum er - så vidt jeg ved - det danske skateboardmagasin, som har eksisteret i længst tid. Det er da også værd at nævne. Til sammenligning fik 90'ernes inspirerende københavnermagasin Metropolis et helt opslag og en billedtekst på seks linjer i bogen. Men her mangler der vist også et navn eller to.

4) Emil Hvilsom bidrager som fotograf på Wunderbaum ligesom blandt andre Thomas Damgaard og Pierre Stachurska gør det. Skulle man nævne Emil Hvilsom som en del af det nuværende arbejde bag bladet, skulle man bestemt også nævne Thomas og Pierre - og de øvrige, der optræder i vores kolofon.

Hvad kan man så udlede af det?

Når omtalen af et projekt, Henrik Edelbo selv har været redaktør for og primær fotograf til undervejs, kan være så fejlbehæftet, får det mig til at tvivle på kvaliteten af resten af bogen. Hvor pålidelige er de historier så, som blot er blevet fortalt til bogens ophavsmænd? Hvor mange kilder er der mon til de fortællinger? Cirka én per styk?

I stedet for at læse videre fra side 240 tænkte jeg tilbage på en oplevelse fra en sommerdag for syv-otte år siden. Henrik Edelbo var på besøg i mit daværende hjem nord for Århus, før vi skulle til en fest sammen. På vej ud ad døren udvalgte jeg et par sko, jeg ville have på. De så stadig nye ud, og vi talte kort om, hvordan vi havde det med vores fodtøj. Jeg forklarede Henrik, at det gjorde mig glad at have friske sko på med helt hvide snørebånd. Den oplysning kvitterede han straks for ved med fuldt overlæg at træde op på min ene sko med sine egne beskidte sko på - mens han smilede stort. Det gjorde mig sur og forundret, men jeg endte med at slå det hen som en kulturforskel. Det kunne jo være fed humor, hvor Henrik kommer fra.

I dag forbinder jeg den og mange andre oplevelser med Henrik med hans aktuelle behandling af Wunderbaum. Sammen tegner de et meget dårligt billede af manden, og jeg håber stadig lidt, at det ikke er det korrekte billede. Jeg håber også, at Dansk Skateboarding en dag udkommer i et nyt oplag, hvor Wunderbaum og de mange mennesker bag bladet har fået den omtale, de fortjener. Men jeg holder ikke vejret, mens jeg venter.

Hvis man har lyst, kan man selv læse op - også i kolofonerne - under fanebladet "bladene".


Til blogoversigten


Kalender
Sg
Annoncer
Banner:74
Afstemning
Hvad vil du se mere af i vores blade?

 Interviews
 Checkouts
 Skate billeder
 Reportager
 Reklamer
 Impressions
 Flere pro skatere
 Mere i brevkassen!
 Færre pro skatere
Stemt i alt: 1860

Citatet
"Jeg var til session, og jeg trak nummer ét."
- William Frederiksen
Kontakt
Online redaktr
Frederik Bengtsson

30 30 64 90

Annoncrinfo

Wdbm.dk udvikles og
drives af:
SUMOstudio
 
CMS website by SUMOstudio