2014 wunderbaum
 
ARTIKLER   GALLERIER   BLADENE   KALENDER   LINKS  

BLOGS:   ANTAGONISTEN   BLOGGAH   ISKLIG BLOG   RAMOICAMO  
24.12.2009 / Baltisk mafia extras
Af: FB
Roberts Osis havde mere på hjerte end der var plads til i Wunderbaum 8. Her kan du læse den uredigerede udskrift af FB's interview med den baltiske/sønderjyske bonderøv og se levende billeder af hans tricks fra interviewet.

 
Hvor kommer du fra, hvornår og hvorfor kom du til Danmark?
Jamen jeg flyttede til DK sammen med min mor og storbror da jeg var ni år gammel. Det startede med at min far døde af kræft da jeg var otte år, og efter det så kig det bare ned af bakke for min mor (som på det tidspunkt gjorde alt for at mig og min bror kunne få smør på brødet), det var svært for hende at få et ordentligt arbejde, og indtægten var bare for lille. Så vi valgte og se om græsset var grønnere på den anden side, og det var den sørme. Hun søgte bare arbejde i udlandet, så det var lidt tilfældigt at det blev DK.

 

Hvordan og hvorfor startede du med at skate, hvem skatede du med dengang, og hvem skater du med nu?
Jeg kan huske for mange års siden, da jeg stadig boede i Letland, (tror jeg var 5-6 år) så jeg en film, med en dreng som havde et skateboard som kunne flyve, og der forgik en masse skateboarding i filmen, så hvidt jeg husker og jeg blev helt vild og ville have et skateboard. Men det fik jeg aldrig for vi var ikke ligefrem de rigeste, så jeg begyndte og spare op, og da jeg var otte fik jeg købt et kæmpe oldschool board.
 
Det var så der interessen kom, men først da jeg boede i DK så gjorde jeg mere ud af det, men skatede på en fucking gård helt for mig selv. Indtil vi flyttede til en by som hedder Hørup (10 km. fra sønderborg) og der var der flere skatere, som jeg blev hurtig homies med. De viste mig nogle skatefilm, så første gang jeg så en skatefilm, var jeg nok 13-14 år. Det var helt vildt og jeg lavede ikke andet efter skole end og skate, hænge ud og lavede en masse ballade.
 
Så åbnede der en hip-hop/skate shop i Sønderborg (B-Wear) så vi begyndte  at tage til Sønderborg for at skate. Så der mødte jeg Sami El-Hindi (Som nu er med i Team Jiyo) og Mads Benthien og kort efter i 2001 åbnede skatehallen i Sønderborg. Så det var først der jeg fandt ud af at jeg ville fortsætte med at skate, får jeg blev hurtig ret god, og var næsten altid et skridt foran de andre. Jeg synes bare, at det var fedt at skate. Vi syntes, at det var sejt, og der var lidt konkurrence i det, så uden at man lagde mærke til det, så var man faktisk så god, at man ikke bare kunne stoppe mere.
 
Hvornår og hvordan blev du sponsoreret?
Pludselig en dag i 2002 eller sådan noget, blev jeg spurgt af Jacob aka. GC om jeg ikke ville køre for B-Wear, og det ville jeg selvfølgelig gerne, for hvem ville ikke sponsoreres..??
Og så en anden dag fik jeg en besked på mobilen af Freddy B, om jeg ville køre for Osiris, og så startede det hele der. Tror grunden til at jeg kom på Osiris/Cali, var, fordi jeg havde deltaget i et par konkurrencer, hvor jeg havde fået gode placeringer. Og måske havde GC også lagt et godt ord ind for mig.
 
Kan du huske første gang vi tog dig med på tur? Du sagde ikke et ord, men fyrede den af på hvert eneste spot. Hvordan husker du den tur? Synes du de andre (og mig) var nogle idioter, eller bare nogen som var helt vildt gode til at skate eller hvad?
Jo, jeg husker første gang jeg var på tour med de store skatere som jeg havde set i CodeRED filmene, og syntes at det var for vildt, så jeg var lidt stille gennem hele touren, men fordi jeg ikke snakkede så meget, havde jeg masser af tid til at fyre op for tricks. På det tidspunkt var det også lidt noget nyt for mig, og bare tage ud med en flok mennesker som jeg ikke kendte, så jeg var ret genert. Men jeg kunne alligevel ikke forstå hvorfor jeg egentlig var kommet med, for jeg syntes at alle de andre var så vilde i forhold til mig og bare det med at der var en med som kun filmede uden selv rigtig at skate, det var sindssygt så jeg følte mig lidt som en noob.
 
Vi kommer nok heller ikke uden om hundehalsbåndet. Måske du kan fortælle lidt om, hvorfor du gik med det, og hvorfor du stoppede med at gå med det.
Jamen, siden jeg var 10-11 år, har jeg altid godt kunne lidt rock musik, og i løbet af årene blev rocken til heavy metal og den slags. Så når man er i den alder, som jeg var den gang, så ser man altid op til det, man er helt vild med, og man vil gerne se ud som dem. Jeg kan huske at jeg hørte en masse Slipknot, Korn, Marilyn Manson, Cradle of Filth, Cannibal Corpse og Hatesphere. Så det var lidt der, at hundehalsbåndet opstod. Jeg mener faktisk, at det var kun mig og en af mine venner, som gik rundt med det. Vi gjorde, hvad der passede os, og vi var pisse ligeglade med, hvad andre syntes om os. Nogle rigtig små svin var vi!
 
Men jeg fandt hurtig ud at hundehalsbåndet ikke rigtig passede ind i min skateboard image, og ham den anden snakkede jeg ikke så meget med mere. Så en dag kiggede jeg på mig selv i spejlet, og tænkte: “hvad fanden har jeg gang i, jeg ligner jo et eller anden bøsse!” Så den blev smidt af h til, og stille og rolig blev det sorte lange hår klippet, bukserne blev lidt mere løse i det, og jeg lignede nu en rigtig skater.
Men lyttede jeg stadig til det samme musik.
 
Kan du huske hvordan det var at bo i Letland, da du var lille?
Jo, jeg kan godt huske, hvordan det var at bo i Letland. Altså dengang var jeg knap så stor, så jeg var lidt ligeglad med, hvad fanden der skete i omverden, så derfor var mit liv derover helt perfekt, bortset fra det med min far. Men nu hvor jeg tænker tilbage, så var det lidt sketchy. Vi flyttede meget rundt for at finde noget der var bedre, men alt var bare det samme crap. Så det meste af min tid derovre, kan jeg huske, at vi har boet i sådan en slags ghetto, hvor der sort set kun var blokke. Det var faktisk mega dope, for der var altid folk overalt, som man kunne hænge ud med, men selvom jeg er sådan 5 år yngre end min bror, hang jeg næsten altid ud med ham og hans homies.
 
Dengang var det fedt, men hvis jeg skulle flytte tilbage til det, så ville jeg blive skør. Jeg er skide glad for at bo i DK, det er virkelig et godt sted og være. Så fuck dem som klager over at det er nederen i DK, tror det er svært at finde et bedre sted at bo.
Men det korte af det lange; så var det lidt sketchy at bo i Letland. Min mor, min bror og jeg har endda prøvet at bo i en etværelses lejlighed, hvor der kun var en stue, et lille køkken og et lille lokum. Det svarede måske til et kollegieværelse. Og det har været seriøst.
 
Hvordan føles det at tage tilbage som ung/voksen? Og hvordan er landet i forhold til Danmark?
Jeg kan huske, at da jeg var mindre, og vi besøgte familien i Letland, så var det det fedeste. Jeg glædede mig sindssygt meget hele året til at komme derover. Det var bare frihed, når jeg var der, for dengang følte jeg slet ikke, at Danmark var mit hjem, og hver gang vi skulle hjem til Danmark igen, var jeg så ked af det, at jeg nogle gange endda græd. Men det var den gang jeg var lille, nu er det lidt noget andet. Jeg føler mig som dansker, og mit hjem er her. Så hvis folk tror at jeg er udlænding, så kan de godt tro om igen, for jeg er sgu mere dansk end lettisk. Jeg er slet ikke i Letland så tit, som jeg var før. Jeg har ikke rigtig noget at lave derover udover at besøge familien, men det er ikke lige så fedt mere. Og jeg kan heller ikke tage til Letland for at skate, for i Letland er alt så rough, som det overhovedet kan blive. Kommunerne har ikke så mange penge, så street spots kan man ligeså godt glemme derover.
 
Det sjove er, at min mor er flyttet derover igen. Hun har været så heldig, og har fundet en kæreste, som har røven fuld af penge. Så de har bygget et hus derover, og nu bor de der. Det eneste familie jeg har i Danmark, er min bror. Det er nice nok. Men jeg har vænnet mig til at være ret selvstændig. Flyttede hjemmefra, da jeg var 17, så jeg har stort set klaret mig selv, siden da.
 
Du taler lettisk med din familie. Er det svært at have to sprog på samme tid?
Jeg taler stadig med min bror og mor på lettisk. Ja, er faktisk selv overrasket over, at jeg ikke har glemt sproget. Men det sker tit, når jeg snakker med min bror, at jeg bliver nød til at tilføje nogle danske ord, for der er mange ord, som jeg lige skal tænke over, hvad betyder. Men tror aldrig, jeg glemmer det. Jeg har faktisk været i gang med at læse en lettisk bog, bare for at fastholde sproget, men min læsning gik så langsomt, at jeg droppede det. Det var bare for svært.
 
Får du nogensinde nogle underlige reaktioner fra folk, som ikke ved, at du er fra Letland, når du pludselig begynder at tale lettisk?
Jo, det er tit folk bliver lidt forbavset over, at jeg lige pludselig snakket et eller andet underligt sprog, som de ikke forstå. Jeg har oplevet, hvor jeg har kendt én, måske i et år eller sådan noget, og først der efter finder de ud af, at jeg slet ikke er dansker. Det er lidt sjovt, for jeg ligner en dansker, og taler stort set lige så godt dansk som alle andre. Det som folk mest faldet over det er mit navn. “Hvorfor slutter dit navn på S ? Og hvad fanden er det for et efternavn?”, det hører jeg tit.
 
Jeg ved, du er blevet dansk statsborger for kort tid siden. Føler du dig som en dansker nu? Eller kun som en halv dansker?
Jeg har ikke rigtig prøvet og være 100% dansker, så jeg ved ikke, hvordan i har det, når I ikke få de spørgsmål.
Men jeg har heldigvis aldrig oplevet, hvor folk har betragtet mig som en perker. Altså hvor folk har haft mindre respekt for mig end en dansker. Det er jeg glad for.
 
Fortæl lidt om din skole, og om det at flytte til København.
Jeg tror siden første klasse, så har jeg bare været mega god til at fucke op i skolen. Mine udtalelser og karakter har altid været ned i bund. Jeg faktisk har gået en klasse om, ikke fordi at jeg var så ringe, men fordi jeg flyttede til Danmark, så blev jeg bare rykket ned, så jeg kunne indhente danskerne.
 
Men jeg nåede aldrig at indhente dem, selv nu er jeg nok to år bagude - funny! Jeg husker i Folkeren til forældresamtaler, det var det samme pis jeg skulle høre om hver eneste gang, de her sætninger husker jeg bedst: “Roberts, Roberts, Roberts, du er en dreng med alt for meget krudt i røven, som er en god ting, men du skal satme være mere vågen i timerne.” Eller:“Roberts, du skal lægge dit skateboard til side, for du ved, at du ikke har en fremtid med at stå på skateboard”. Eller:“Nu tager du dig sammen Roberts, for ellers bliver du ikke til noget”
 
Fucking det samme lorte pis hver gang, og det sjove ved det hele var, at det eneste jeg gerne ville, var at blive professionel skater. Så jeg tænkte bare, hold nu kæft, hvis jeg skal leve op til jeres latterlige forventninger, så er det jo klart, at jeg ikke bliver til det, jeg gerne vil være. Hvordan skulle jeg blive god til at stå på skateboard ved at lave lektier derhjemme? Nu er jeg blevet lidt ældre, og har sgu lidt den samme indstilling. Så jeg er hverken blevet klogere eller dummere.
 
Efter 10’ende klasse, tog jeg HG på handelsskolen. Det er lidt sjovt, for min homie Mads Benthien har haft det lidt på samme måde. Så vi valgte at samarbejde og støtte hinanden ved at lave det samme. Vi gik begge på handelsskolen i to år, og vi fandt begge en læreplads. Så vi var aldrig alene om noget. Det var fedt.
 
Men så blev jeg ansat som elev i Bilka, hvor jeg i to år arbejdede på at blive salgsassistent. Og nu er jeg så uddannet.
 
Sønderborg var ved at hænge mig ud ad halsen. Man møder altid de samme folk på gaden, det er altid de samme folk, som er pisse fulde i byen, og så er der de forskellige typer, som man helst skal holde afstand fra. Det var jeg så træt af, så jeg valgte at flytte væk derfra. Heldigvis har jeg fundet en kanon sød pige, som hedder Christina, så vi hoppede på toget sammen, og nu bor vi i Kbh.
 
Jeg havde alligevel ingen mulighed for at udvikle min skateboard karriere i Sønderborg, der var ingen som tog det seriøst. Det var kun mig og Mads Stegger, men han var så klog at flyttede til Århus. Det sidste års tid, har jeg bare følt mig totalt stuck i Sønderborg, har slet ikke haft mulighed for noget, pga. mit arbejde, så jeg er sååå glad for at det er overstået nu. Det eneste jeg egentlig laver nu i Kbh., er at bo sammen med min kæreste, og skate så meget som muligt. Og heldigvis er der noget som hedder dagpenge. For arbejde det har jeg ikke lige overskud til.
 
 
 
Hvor får du din inspiration fra? Hvilke skate DVDer og skatere inspirerer dig?
Jeg fornemmer lidt, at jeg måske er en af de skatere fra Cali, som har det mindste skatefilm lager herhjemme, så jeg har set dem alle mange gange - igen og igen. Så dvd’er er ikke lige det, jeg bruger min tid på for tiden. Den sidste film jeg så, var faktisk The Return of the Boss med Ålborg drengene. Den var faktisk mega dope. Der var bare en ting som jeg faldt kraftigt over, og det var da jeg så ekstra materialet igennem og så at Mads Sand aka. Håret kunne pive så meget. Det var sjovt, så jeg synes det er på tide, at han stopper med at kalde mig for homo.
 
Men ellers så bruger jeg mest nettet til at se skate klips osv. Det er jo meget nemmere bare at styre musen og bare klikke sig frem til en masse dope footy, end at skulle til at finde en dvd frem (som man har set 100 gange før) og skulle til at sætte den i dvd maskinen og alt det der, alt for bøvlet. Så respekt på internettet.
 
Altså når jeg ser en skatefilm eller klip på nettet, så bliver jeg som regel ikke bare inspireret af en bestemt skatere, det er sådan lidt forskelligt. Men den skater som jeg altid har synes er for dope, er Jerry Hsu. Jeg ved ikke, hvor meget jeg er blevet inspireret af ham, men synes bare han skater svedigt.
Synes det er lidt svært at sige, hvad der præcis inspirer mig mest ved at se Hsu, tror bare at det er den der lidt ligeglade attitude han har, som gør at han laver nogle syge ting, som jeg skide godt kunne tænke mig at have.
 
Altså da jeg nu kommer fra Sønderborg, hvor skate scenen bestod af 5 til 6 skatere, så er der en masse inspiration her i Kbh.   
Jeg har jo sådan set allerede fundet mine skate makkere her i Kbh, så dem jeg skater med i hverdagen er: Ralle, Mads, Lynge og hvad man ellers kommer til at møde ved spottet. Hovederne er skide dygtige, så det er nok dem som giver mig mest inspiration i hverdagen, også fordi at jeg skater med dem hele tiden. Der er bare det problem med dem, at de kun kan tåle at skate max 1,5 time  i hverdagen. Ved ikke om det bare er mig som er alt for frisk, fordi jeg er arbejdsløs og sover til kl.13 hver dag (hvor vi andre allerede har været to timer på Jarmers. Roberts møder som regel først op på spottet ved 14-15 tiden, når han er færdig med at sove - FB).
 
Hvad synes du om spots’ne i KBH? Og hvordan er de i forhold til Sønderborg?
I Sønderborg er der måske i alt 8 spots, som rent faktisk kan skates, og er okay dope, men så er der heller ikke mere, for man kan ikke finde flere dér. I Kbh er der måske 500 okay dope spots, som kan skates, og man kan altid finde nye, hvis man er flittig nok, så hvad der angår spots, så er Kbh himlen og Sønderborg er helvede.
 
Men det, der er lidt minus ved kbh, er, at det er så stort, så når man har skatet 2 spots i kbh, så har man haft mulighed for at skate 4 i sønderborg, dvs. halvdelen af dem der er der. Og alle de lange cykelture hjemmefra til spot og til spot, kræver en del kræfter, så man bliver hurtig smadret på en normal skatedag her. I sønderborg følte man mere at det var ens egen by for den var ikke så stor, så det var altid skide hyggeligt, men jeg skatede næsten aldrig rigtig street, for der var ikke så mange spots, og de spots som vi plejede at skate, var vi blevet så trætte af, at vi kun gad at skate i hallen, selvom solen skinnede udenfor og vejret var perfekt til street, så endte vi altid i hallen.
 
For det meste når jeg er ude og skate her i kbh, så skater vi mest Nørrebro arealet. Synes det er mega fedt, for der er ikke proppet med kids som ikke fatter en skid, og så er der bare generelt ikke så mange der. Spottet er også helt clean, så der får jeg som regel en dope session. Ellers så er vi også en del i parken, der er det skide hyggeligt og der kommer altid en masse som man kender. Men ved ikke hvorfor, synes jeg bliver tit for hurtig træt af at skate der. Jeg har desværre endnu ikke fået nogen favorit street spot, men det kommer vel. Og nej det er ikke Jarmers plads.
 
Har det været hårdt at få samlet materiale til dit interview? Stresser du?
Altså vi er åbenbart endnu ikke færdige med at tage billeder, så ja det er delvis hårdt. Det sværeste er nok at jeg hele tiden skal have en idé om, hvor jeg vil skate, og hvad jeg vil have taget et billede af. Jeg kender sku ikke så mange spots her i Kbh endnu, så jeg spørger hele tiden Ralle om, hvor der er et dope spot, og hvor vi skal hen. Han skal jo have taget billeder til Kingpin, så det er godt at have en makker med, som man kan samarbejde med. Han kender også en del her, så jeg forventer lidt, at han har en idé om, hvor vi skal tage billeder. Men synes ikke, at det har været så svært at finde på tricks, for som regel så skater jeg alt, så uanset hvilket spot vi kommer til, så er der altid et eller andet jeg finder på. Men jo, der er lidt mere stress på, for deadlinen er allerede overskrevet, så det er nu eller aldrig, så jeg presser mig selv lidt mere og prøver på at komme i tanker om hvad jeg egentlig kan lave.
 
Og ja, det der med at der stå en kamera mand og skal tage et billede af en eller filme, så kan det nogle gange godt være lidt stressende. Men synes også at det er en god ting, for man får lidt pres på, så for det meste laver man tricket, hvis man ikke bliver for irriteret og nå at smadret sit board. Ellers så har jeg ikke noget problem med det, synes bare at det er dope at der rent faktisk er nogle som gider at tage billeder og filme mig, når jeg nu bare laver det, som jeg aller bedst kan lide i hele verden. Det er jo det samme som at hvis man elskede at stå og hakke brænde og der var nogen som stod og tog billeder af en. Mega dope.
 
Hvordan har du det med at skate konkurrencer? Du gør det jo egentlig ret godt.
Jeg har som sådan ikke noget imod konkurrencer, men det er heller ikke sådan, at jeg bliver helt glad, når jeg finder ud af, at der kommer en konkurrence. Jeg har efterhånden fundet ud af, at jeg godt kan skate til konkurrencer, og har vundet en del gange, men hvis man kunne undgå konkurrencer, så ville det være dope. Ja, man kan jo stille op og bare fucke op med vilje, men synes at der slet ikke er noget pointe i at deltage så. Hvis jeg deltager, så prøver jeg altid bare at lave de tricks, som jeg er mest sikker i, og prøver at udnytte arealet. Og kan sgu heller ikke holde skjult, at jeg stræber lidt efter første pladsen. Synes at det er dope, hvis man laver et skide godt run, for så bliver man ret tilfreds med sig selv, og det skader heller ikke at vinde nogle præmier. Selvom jeg godt kunne tænke mig at der kom nogle flere pengepræmier. Men heldigvis jeg er en af dem, som godt kan tåle at tabe, så jeg bliver aldrig irriteret, hvis jeg får en dårlig placering, det er lidt ligegyldigt. Bare man har været med og haft det nogenlunde sjovt.
 
Er du en computer geek?
Min mac bruger jeg faktisk kun om aftenen, når jeg slapper af derhjemme efter en lang og hård skate session. Så jeg vil ikke kalde mig selv en geek.
  
Er du en af dem, der bruger hele natten på facebook og porno?
Jeg er heldigvis en af dem, som ikke bruger meget tid på facelort. Hvis man kunne undgå alt det information og kommunikation med ens homies, så havde jeg for længst slettet min profil. Jeg synes, at facebook er kedeligt. Man kan ikke en gang få lov til at designe sin egen profil, og man bliver dum i hovedet af alle de små latterlige lorte citater, som folk skriver om sig selv. Skal lige se om jeg kan finde en nu…. (Roberts checker sin computer): “Hårdt at komme i gang på arbejde igen, men det går da fremad”.
 
Hvad fanden er det for noget at skrive, og hvad fanden rager det os andre. Eller de der klamme spil, som folk spiller, og så popper de frem og alt muligt. Fuck nu af mand! Der er bare så mange dumme ting over det. Og hvorfor kan man kun: “synes godt om dette”? Hvorfor ikke: “jeg synes ikke godt om dette”, eller: “synes at det er noget fucking lort og dø!”?
 
Men jeg bruger faktisk en del tid på myspace. De har måske også nogle dumme ting man kan gøre, men man kan få lov at designe sin egen profil og den slags ting. Men for det meste så bruger jeg myspace til at tjekke skate footy ud som andre folk har lagt op, og man kan seriøst finde nogle helt fucked up ting. Så det er dope.
 
Jeg er en af de heldig, som har en dejlig kæreste, som jeg bor sammen med, så desværre Frede, jeg bruger slet ikke tid på porno, har ikke tid eller lyst til den slags ting.
 
Hvad så med World of Warcraft? Du har jo været helt væk i det spil.
W.o.w er jeg sku holdt op med at spille/game for længe siden. Ja, det var en dårlig periode den gang, men så begyndte mine øjne at fucke op, og nu er jeg en brille abe med linser. Og de 100 kr. som man bruger i måneden på at spille, ville jeg hellere bruge på noget andet. Men jo, det sidder sku i tankerne, og jeg vil garantere for, at jeg før eller siden kommer til at spille videre på min Nambo, som er min character. Det spil er altså for vildt, synes at alle skal på et eller anden tidspunkt prøve det, det er for vildt!


360 flip
Foto: Henrik EdelboTil artikeloversigten

<
Baltisk mafia extras

Kalender
Sg
Annoncer
Banner:74
Afstemning
Hvad vil du se mere af i vores blade?

 Interviews
 Checkouts
 Skate billeder
 Reportager
 Reklamer
 Impressions
 Flere pro skatere
 Mere i brevkassen!
 Færre pro skatere
Stemt i alt: 1828

Citatet
"Jeg har jo ikke lavet andet end at være sammen med mænd de sidste 8 år"
- Jonas Daater
Kontakt
Online redaktr
Frederik Bengtsson

30 30 64 90

Annoncrinfo

Wdbm.dk udvikles og
drives af:
SUMOstudio
 
CMS website by SUMOstudio